Boerderij Renken

Informatie verkregen van Harm Frits Korvemaker en uit het Boerderijenboek Blijham

Winschoterweg 21 Blijham

Schilder Ben Walrecht kwam in de jaren ’40 – ’45 regelmatig in het dorp Blijham om eetbare waren te verzamelen. Hij logeerde dan bij de familie Dijkema, Oosteinde 46 en bezocht bijna alle boeren hier. Hij reisde dan een paar dagen later weer af met spek, raapolie, erwten, bonen, graan, enz. voor waarschijnlijk onderduikers in de stad Groningen. Als dank maakte hij dan een schilderij en liet deze achter bij de boer. Later bleek, dat Walrecht lid was van De Ploeg. Zo zijn er in onze omgeving nog meerdere schilderijen van Ben Walrecht in familie bezit. Bernardus Hermannus David (Ben) Walrecht (Groningen, 6 mei 1911 - Hilversum, 14 september 1980) was een impressionistisch kunstschilder en beeldhouwer.

Paardenkamp achter de boerderij van de heer B.E. Renken aan de Winschoterweg 21 Blijham.

Het schilderij van het rijke boerenleven brengt ons bij de boerderij van de familie Renken aan de Winschoterweg 21 te Blijham.

1920

Dit is een oude foto (ca. 1920) van de boerderij Winschoterweg 21, want de serre is nog niet gebouwd. Het meisje voor op de foto is Aiky Renken, (later getrouwd met Molenaar in Bellingwolde) zuster van de latere eigenaar Berend Renken en tante van de huidige eigenaar Elzo Renken.

Bewoners 1934-1966 B. Renken, gehuwd met H.J. Iken. De bedrijfsgrootte veranderde niet door de ruilverkaveling en bleef 60 ha. In 1966 is de familie Renken elders aan de Winschoterweg gaan wonen en sindsdien is het woongedeelte van de boerderij verhuurd. Door de reconstructie van de verkeersweg is het bedrijf 0,50 ha. kleiner geworden.

1972

Hier zien we dat er nog een serre is aangebouwd en dat alles er nog redelijk uitziet. De ornamenten aan de voorzijde zijn wel al verdwenen.

2014

Geheel verscholen achter het groen zijn nog de contouren te zien, maar in de eerste maanden van 2015 als alle bladeren weg zijn,

is zichtbaar dat de eens zo statige boerderij veranderd is in een ruïne. Als we nog even wachten resteert alleen nog een hoop puin. Het is wel een object geworden waar fotografen vaak vertoeven, want fotogeniek is het nog steeds. Van fotograaf Hilvert Huizing kregen we een schitterende serie foto's. Waarom het zover moest komen?

Heeft u aanvullende informatie voor ons dan kunt u ons bereiken via e-mail historiebellingwedde@gmail.com