Het leven in de Lethe

We kwamen in het bezit van het verslag uit 1967 van wijlen Wiert Kruise, later bewerkt door Geert van de Laan. Geert heeft diverse foto's toegevoegd. Het geheel leest als een spannend boek. Aangezien dit document beslist voor het nagelacht bewaard moet blijven hebben we het op onze website gezet. Het verslag is meer dan 100 pagina's groot en daarom niet geschikt om in zijn geheel op de site te zetten, daarom hebben we het bestand als PDF bestand op de website gezet. Onderaan deze pagina ziet u een link waar u het bestand kunt downloaden. Aangezien er veel vragen hierover binnen kwamen, nemen we aan dat we hier veel mensen een plezier mee doen.

Dit verhaal is in 1967 geschreven door de heer Wiert Kruise.

Het boekje werd toen uitgegeven als getypt exemplaar.

Ik zelf was niet in het bezit van dit boek, maar kon er gelukkig een lenen.

Na het gelezen te hebben, en de Lethe mij zeer na aan het hart ligt, ik ben er geboren, besloot ik het verhaal op de computer te schrijven.

Toen ik het geschreven had, kwam bij mij de gedachte om eens met de camera door de Lethe te trekken om er wat foto’s te gaan maken.

Deze er tussen geplakt, en het enthousiasme was er, om her en der te vragen wie er nog wat materiaal foto’s en dergelijke in zijn of haar bezit had.

Verder zette ik een advertentie in het Groninger Dagblad, onder het rubriek Ik Zoek.

Deze advertentie heeft al mijn verwachtingen overtroffen.

En kreeg werkelijk uit het hele land, Bellingwolde, Groningen, Borger, zelfs uit Amsterdam reacties.

Mensen met prachtige verhalen uit de Lethe, zij die nog foto’s, film, dia’s, het Laite laid, en zelfs een cassette bandje hadden met opnames van een Lethe bewoner.

Om niemand te kort te doen wil ik u hiervoor allen danken, zij die mij dit ter beschikking hebben gesteld.

Het zou nooit geworden zijn zoals het nu is zonder jullie medewerking.

Mocht u, na het gelezen te hebben, nog in het bezit zijn van foto’s of ander materiaal, waarvan u denkt dit had er ook in gemoeten neem dan contact met mij op.

Geert van der Laan Bellingwolde 17 maart 2005