K. Reacties

Kijk ook eens op www.oudegroningerkerken.nl

Hoewel onderstaande reacties niet meer zo recent zijn, willen we ze u toch niet onthouden.

Wilt u ook reageren? Stuur uw reactie naar historiebellingwedde@gmail.com

04-02-2007

Hallo,

Mijn naam is Eerko Scheper geboren te Wedde in 1948. Jaren gewoond aan de Middenweg 12 wij woonden toen naast de fam Kruize, die toen koster waren van de hervormde kerk weet ik mij te herinneren. Ik ben gedoopt in de kerk en wel op eerste kerstdag 1948 .

Later ben ik vaak met Jantje(want zo heette de buurvrouw) de toren in geweest om te luiden en dan meestal tijdens begrafenissen ook ging ik destijds vaak met oude Kruize (zoals wij hem noemden) of te wel Gerrit Kruize mee om een graf te delven en dan kreeg ik vaak een karretje geel zand mee voor mijn zandbak. Vorig zomer zijn we in Wedde geweest, maar ik moet zeggen er is veel veranderd zo ook de Burcht waar we vroeger de verzamelde eikels afleverden voor een paar centen,die dan bestemd waren voor de varkens van de toenmalige bewoner van de boerderij vlak naast de burcht. Maar we hebben besloten binnenkort weer terug te gaan om dan enkele wandelingen te maken in en rondom Wedde.

Groeten E. Scheper.

21-12-2006

Hallo,

Ik heb de site over de kerk nog even doorgelezen, en ik kwam nog een omissie tegen. Op de hoeken van de zerk van Haye Addinga uit 1492 staan niet de vier evangelisten. Op een of andere manier heeft iemand dit verhaal de wereld in geholpen en niet zelf gekeken. In de hoeken ziet men dezelfde versieringen als op de rest van de randen van de zerk, alleen in elkaar overvloeiend. Wel staan er een aantal wapenschilden op, doch niet op de hoeken. Ook aangaande de randtekst zijn er diverse in omloop. De meest juiste is van de hand van dhr. Wegman. Deze heb ik zelf ook gecontroleerd (is altijd handig). In de kerk ligt een documentatiemap over de grafzerken. Ik denk dat de zerk qua afbeelding in den beginne in het boek over de Groninger grafstenen is verwisseld met de steen van Sicke Luersumma. Deze zerk dateert van 1493 en is ook een van de oudste van de provincie. Hij ligt in de kerk van Feerwerd en hier staan op de hoeken inderdaad de “symbolen” van de 4 belangrijkste evangelisten te weten afbeeldingen van dieren. Ik weet niet meer uit mijn hoofd welke dieren dit zijn maar dit lijkt me op dit moment ook niet belangrijk. Van deze zerk bezit ik een afbeelding.

Wat betreft de foto's van dhr. Harding: zoals ik als melde in mijn vorige mail is de afbeelding de oudst mij bekende. In ieder geval voor de restauratie van 1939. We zien hier de kansel nog aan de zuidelijke muur van het schip op de grens van koor en schip (De plaats waar hij van oudsher behoort te staan.

Vriendelijke groet,

Harm Nijboer

15-12-2006

Hoi,

Af en toe kijk ik op je sites van de burcht en die van de kerk. En er is zelfs een van de stichting Oud Wedde! Mijn complimenten voor de lay-out van de diverse sites. Het is bijzonder leuk en vooral belangrijk dat je reacties krijgt. De twee oude foto’s van de heer Harding uit Grouw zijn erg leuk Vooral die van het interieur is zeer uniek. Deze foto dateert van voor 1939. Momenteel ben ik erg bezig met de bouwgeschiedenis van de kerk en ben ik bezig het gehele kerkelijk archief voor mezelf te digitaliseren. In samenwerking met de kerk is er inmiddels een nieuwe folder, is er een documentatiemap over de graven en is er informatie over het orgel. Het orgel waar Arjan in zijn reactie over spreekt komt uit de Ned. Herv. Evangelisatie aan de Lageweg. Ik ben een behoorlijke tijd bezig geweest info over dit orgel te verzamelen. Inmiddels heb ik al een aantal jaren literatuuronderzoek te doen over kerken en ben ik veel over de bouwgeschiedenis te weten gekomen. Er is ook veel direct materiaal beschikbaar over de kerk. Volgend jaar tijdens de lichtweek organiseer ik samen met de kerkvoogdij een expositie over de kerk. Hier komen foto;s, voorwerpen, documenten en andere waardevolle zaken te liggen/hangen. Als ik het kerkarchief in Groningen op de harde schijf heb ga ik bezig met een boek. Het kerkhof, de begraafplaats en de kerkelijke organisatie komen hier (o.a.) aan bod.

Op de site van de kerk staan een aantal foto’s. Op de meest linkse foto (in het boekje zien we links naast de steigerpalen en gedeelte van een soort “zijmuur op de grens tussen koor en schip. Dit is een overblijfsel van de triomfboog. Natuurlijk is er nog veel meer te vertellen over burcht en kerk. Ik zal niet te veel uit de school klappen, want anders verkoop ik straks niet een boek!

Als je reacties krijgt over de geschiedenis en je weet hier geen antwoord op mag je de mensen naar mij verwijzen. Zo is er in het Groninger archief materiaal van de familie Aremberg aanwezig. Voor de afstammeling van de Addinga’s is het wel leuk om te weten dat er in de kerk de op 3 na oudste zerk van de provincie Groningen ligt, die van Haye Addinga. Ook is er over de fam Ripperda (verwant aan de Addinga’s) vrij veel bekend. In de kerk in Oosterwijtwerd hangen nog rouwborden van deze familie.

De plaats Thorn of Thorns komt vrij veel op oude kaarten voor. Meestal is het op de plaats van Onstwedde getekend en komt Onstwedde niet op de kaart voor. De plaatsing van dit plaatsje wisselt en staat soms op de plaats van ….Hoorn. Er zijn dan ook mensen die aannemen dat dit een oude naam voor Hoorn is. Op de oude lijsten komt de naam trouwens nergens voor! Allemaal erg leuk!

Dus als je advies wilt sta ik tot je dienst.

Vriendelijke groet,

Harm Nijboer

09-11-2006

Hello,

Met interesse heb ik uw beschrijving gelezen over de Ned. Hervormde kerk in Wedde. Vroeger, in de jaren 40 en 50 was dit een bekende plaats voor mij.

Mijn groot ouders, Harm Jan Hazelhoff en zijn vrouw hadden n.l. een boerderij vlak naast de kerk. Hun boerderij is in , ik geloof, het begin van de 50's op gebrand. Ik kan me nog herinneren, dat er een bom van de tweede wereldoorlog op hun erf lag. Mijn naam is: Bernard Kuiper en mijn familie is in 1956 naar de U.S.A. geëmigreerd.

Ik heb, voordat we naar de Verenigde Staten zijn verhuisd op de Chemische fabriek N.V. GEMBO gewerkt. Zou het mogelijk zijn voor u om mij het adres van het bedrijf te sturen van die tijd. De directeur was toen MR. Potjeweid of Potjewijd

Sincerely,

Bernard Kuiper

8509 Cory Dr.

Delton, Mich. 49046

E-Mail: bdkuiper@mei.net

Reactie: De Heer Kuiper heeft inmiddels informatie over de Gembo toegestuurd gekregen.

Weddenaren die hem of zijn familie nog kennen kunnen natuurlijk altijd met Bernard Kuiper gaan e-mailen.

23-10-2002:

Hello

I am sorry I only understand English. You have done a wonderfull job of telling about the Wedde church. My friend who translates for me is visiting his family at Breda, NL this week. I will surely have him translate this for me when he gets back..

Wedde was the church of some of my ancestors and is the earliest location I have found for my Bruins ancestors. My 4 great-grandfather Bruine Gunsters Bruins was christened at Wedde 5 January, 1772 and his older brothers and sisters were christened there as early as 1757. They were the children of Bruine Gunsters and Marieke Jurjens.

Bruine Gunsters Bruins then went to Vriescheloo where he married and raised a family. My ancestors then went to gemeente Beerta and family members left Oudedijk for North America in the period 1891 to 1912.

My wife and I visited this area in 1992 with my Uncle, Harm Bruins. We stayed a few days in Winschoten, and my uncle and I drove to Wedde, Vriescheloo and Bourtange, but we did not see the churches in Wedde or Vriescheloo.

I have a private family website and last week put pictures of the Wedde and Vriescheloo churches on it and this week one of our members from Bergen, NL. put a map of Groningen in about 1800. Members have been very interrested in this history so I will certainly be refering them to your website.

Thank you very much

Gordon Gunster Bruins

Medicine Hat, Alberta, Canada

Gordon Bruins [gbruins@memlane.com]