Kazematten

Verdedigingswerken, gebouwd in 1939, langs de grens met Duitsland, op strategische punten, zoals bruggen. Ze zijn aanvankelijk wel "bemand" geweest, doch tijdens de Duitse inval op 10 mei 1940 niet gebruikt. De kazematten in de voormalige gemeente Bellingwolde waren een onderdeel van een "linie" van Nieuweschans tot Ter Apel. Een Kazemat is een gesloten bomvrije ruimte, van (gewapend)beton en ingericht voor het opstellen van geschut. Ze waren voorzien van één of meer schietgaten.

Kazemat bij de Wymeersterbrug in Bellingwolde

Verder vindt u nog kazematten bij de Rhederbrug en Veelerveen

juni 1939

Schietincident in Veelerveen

Droevig ongeval

Onlangs ontvingen we een droevig verhaal, dat zich afspeelde rond de kazemat van Veelerveen in juni 1939. We laten u even meelezen in een drietal artikelen uit de krant. Overal het voorval is indertijd ook een gedicht geschreven. Het gedicht kregen we toegestuurd door Foskea Kuiper-Kruizinga. de familie zou heel graag weten wie dit gedicht gemaakt heeft. (zie hieronder)

Jantiena vond haar laatste rustplaats op het kerkhof in Veelerveen.

Foto's van de kazematten.

Van René Caderius van Veen ontvingen we een fotoserie uit 2004 van de kazematten/bunkers langs het Ruiten Aa kanaal en het B.L. Tijdenskanaal. Destijds gemaakt in verband met een studie naar vleermuizen, die er dankbaar gebruik van maakten.

Deze foto's vindt u terug in een foto album via deze link: https://photos.app.goo.gl/WqzCQss6ee1JXI6C3